רוסקוס

רוסקוס

רוסקוס, ובשמו העברי 'עצבונית החורש' הוא צמח די מפתיע. הסיבה הראשונה לכך, היא שלכאורה הוא נראה שיח תמים הדומה לעלי ההדס, אך עליו חדים, קוצניים ודוקרנים. הסיבה השנייה היא שפירות השיח, כמו גם הפרחים שלו, צומחים מאמצע העלה. צמח הרוסקוס נפוץ בארצות הים התיכון, ובישראל, כאן הוא צומח בעיקר באזורי החורש, בכרמל, בגולן ובגליל.

סיווג סיסטמטי

רוסקוס או בשמו המדעי Ruscus, הינו שיח קטן, ירוד עד, רב שנתי וקוצני מהסוג עצבונית (המכיל 7 מינים) הנמנה עם משפחת השושניים (לאחרונה משפחה זו התפצלה לשניים, ושיח הרוסקוס נכלל כיום במשפחת העצבוניתיים).

תיאור מורפולוגי ומבנה הפרח

צמח הרוסקוס הוא דו ביתי, צורת העלים מחטנית, פרחיו המיניאטוריים החד מיניים כוללים 6 עלי כותרת, 3 אבקנים (בפרחים הזכריים) ועמוד עלי אחד (בנקביים).

הואיל ופרחי צמח הרוסקוס קטנים ואינם מתבלטים בצורה זו או אחרת, השימוש העיקרי שנעשה משיח זה, הוא דווקא מענפי העלים שאינם נובלים לאחר קטיפתם ושומרים על המראה שלהם שבועות רבים אחר כך. חנויות פרחים רבות משתמשות בהם, ומעניקיות באמצעותם נופך ונפח לעיצובי זרי הפרחים שלהם.

רבייה

רביית שיח הרוסקוס מתבצעת בעזרת ציפורים שאוכלות את הפרי ומפזרות את הזרעים. פריחתו של צמח הרוסקוס מתרחשת בין חודש מרץ לחודש מאי.

צבעי הפרח

צבעיהם של פרחי רוסקוס הם בהירים, אולם כמעט ולא ניתן להבחין בהם, צבעו של הפרי לעומת זאת הוא אדום בוהק, וצבעי הענפים והעלים הינו ירוק.

רוסקוס בפולקלור

לצמח הרוסקוס שימושים רפואיים רבים, בעוד המוצהרים והמוכרים ביותר הם השורשים שמסייעים לטיפול בבעיות וורידים, מחזקים כלי דם, נוגדי דלקות וקרישה, בעיות עיכול (רוסקוס משמש כמשלשל עדין וכמשתן מטבולי).

נוסף על הרפואה המודרנית, ברפואה העתיקה של סין, רוסקוס מסייע אף לבעיות רחמיות שונות כמו: דימומים וסתיים כבדים מוקדמים, ציסטות בשחלות, כאבים או עוויתות בבטן התחתונה.

פרט לשימושים אלה, רוסקוס הוזכר גם במקורות היהודיים, וסימל את ההבדלים בין יעקב לעשיו. חז"ל המשילו את יעקב להדס ואילו את עשיו לרוסקוס, אשר גדלו יחדיו, היו אומנם דומים במראה אך שונים במגע.

סוגי פרחים נוספים

בחר עיר
למשלוח פרחים:
הצטרפות
למועדון לקוחות
לקבלת הטבות
בחירת זר
ב-60 שניות